video8 hi 8 rij.jpg

Video8, Hi8
en Digital8 cassettes op USB of harddisk als MP4?

Deze drie video systemen (Video8, Hi8 en Digital8) waren zeer populair in de jaren 80, 90 en 2000 dus de kans is groot dat u een van deze banden in uw bezit heeft.

Hoe is de kwaliteit na 20 á 30 jaar?

De meeste Video8, Hi8 en Digital8 banden kunnen na al deze jaren nog probleemloos afgespeeld worden. Uiteraard is het Video8 systeem minder van kwaliteit dan het Hi8 en het Digital8 systeem, maar met moderne technieken is het mogelijk om de beelden te verbeteren zodat de kleuren minder “trillen” en ruis uit de kleurinformatie en beeldinformatie sterk verminderd wordt.

Banden die wel problemen geven hebben meestal last van een van de volgende problemen:

  1. Schimmel: de band zal bij het spoelen afscheuren daardoor niet afgespeeld kan worden en moet worden hersteld. De schimmel is soms wel en soms niet zichtbaar met het blote oog. In extreme gevallen heeft de schimmen zich door de emulsielaag heengevreten is vallen er lokaal gaatjes in de datalaag van de band. Ook beschimmelde banden kunnen we overzetten! Scroll naar beneder om hierover meer te weten te komen.

  2. Een ander verschijnsel is dat er een of meerdere continu stoorstrepen zichtbaar zijn en geluid daardoor af en toe hoorbaar is (of helemaal niet meer). Sommige Sony camcorders hadden hier last van als ze wat ouder werden. Dit is op te lossen!

  3. Het piepen van de banden in de afspeler met als gevolg dat er incidentele of continue kleine horizontale stoorstreepjes in het beeld zichtbaar zijn.

  4. Ook kan het voorkomen dat de bandjes stotteren bij het afspelen maar niet piepen bij het afspelen waarbij kortstondig storingen/spikkels zichtbaar zijn.

Heeft u Video8 of Hi8 banden met een van bovenstaande afwijkingen dan kunnen wij deze voor u herstellen. Uiteraard kunnen we ook banden overzetten die geen verstoringen hebben.

Het Video8, HI8 en de Digital8 systeem

In mei 1985 bracht Sony het Video8 systeem uit, het was revolutionair omdat de bandjes compact waren, de opnamen waren in kleur,
de apparatuur was zeer compact en de kwaliteit (voor die tijd) zeer goed.

Later in 1987 werd het HI8 systeem door Sony geïntroduceerd wat een beduidend betere kwaliteit had en aan het einde van de 90-er jaren werd het Digital8 systeem geïntroduceerd, een volledig digitaal systeem dat mechanisch gebaseerd was op het Video8/HI8 systeem. De kans is groot dat dit type band tot uw eigen waardevolle collectie behoort en dat u deze banden gedigitaliseerd wilt hebben.

Systemen uit dezelfde beginperiode zijn banden van het Funai CVC Microvideo systeem, het AKAI VT100/VT110 en VT120 systeem, het Mini DV systeem en het VHS-C systeem.

We zien vaak dat opnamen van een Video8 of Hi8 op een VHS videocassette gekopieerd zijn. Jammer genoeg is de kwaliteit dan iets minder. Mocht u nog in het bezit zijn van de originele banden dan is het beter voor het eindresultaat dat we deze overzetten met onze moderne systemen.

Scrol verder voor meer informatie over deze systemen.

DSC_3647.jpg

Long-Play opnamen

LP, of Long-Play, lijkt een goede optie als je in plaats van 60 minuten 90 minuten beeld op een bandje kwijt kunt. Helaas gaat dit wel ten koste van de kwaliteit. Bij Video8 is dit zichtbaat aan het trillen van de kleuren, bij Hi8 is de scherpte een stukje minder. Bij Digital8 is de kans op zichtbare drop outs zichtbaarder. Een drop-out is moment dat er een vuiltje tussen de videokop(pen) en de band is. Dit kan in het ergste geval leiden tot een compleet slecht beeld van ruis, stoorstrepen en digitale horizontale ruis.

DSC_4787.jpg

D8/Digital8 opnamen

Digital8 wat de laatste ontwikkeling van het Sony Video8 systeem. D8 is een bijzonder betrouwbaar systeem omdat de informatie over een bredere band wordt weggeschreven dan bij bijvoorbeeld het DV systeem. Het nadeel daarvan is dat de camera een groter loopwerk nodig had en dus de hele camera groter werd.

Bij dit systeem komt het wel eens voor dat er digitale horizontale blokjes zichtbaar zijn zoals ook bij het DV systeem voorkomt. Gelukkig zijn hiervoor mogelijkheden om dit op te lossen en de beelden en audio weer 100% te krijgen.

Videocassettes met schimmel (fungus/mold)

Video8 en Hi8 bandjes hebben soms last van schimmelvorming op de spoelen waarbij de schimmel dan op de opgewonden band zit. Ook al zijn het kleine plukjes (op de afbeelding hiernaast is er sprake van extreme schimmel, maar ik heb ze nog wel extremer gezien), de band zal op dit punt makkelijk gaan scheuren bij het afspelen en of doorspoelen.

In sommige gevallen is de schimmel niet meer oppervlakkig en is deze tussen de opgewonden tape gepenetreerd en de emulsie gaan aantasten waardoor er gaten zijn ontstaan op de band. Beelden kunnen op deze plekken als verloren kunnen beschouwd maar wellicht is dit lokaal en is net de hele band aangetast.

Schimmel komt voor bij banden die in een vochtige omgeving zijn bewaard. De fabrikant van bandmateriaal voegt bij de fabricage schimmelwerende stoffen toe, maar die zijn soms niet afdoende.

In de meeste gevallen kunnen banden die door schimmel zijn aangetast nog worden gered, maar dit is wel een arbeidsintensieve klus wat ook tot uiting komt in de prijs. We geven graag vrijblijvend een prijsopgave. Normaal gesproken worden de beelden weer als vanouds!

Een stuk Video8/Hi8 tape dat we als voorbeeld met een flatbed scanner hebben ingescand. Zichtbaar is dat de schimmel/fungus tot diep in de spoel is doorgedrongen en de band ongeschikt heeft gemaakt voor digitalisering.

Een stuk Video8/Hi8 tape dat we als voorbeeld met een flatbed scanner hebben ingescand. Zichtbaar is dat de schimmel/fungus tot diep in de spoel is doorgedrongen en de band ongeschikt heeft gemaakt voor digitalisering. Informeer naar de mogelijkheden

Sony Video8 introductie folder