DSC_4400.jpg

Sony U-matic Lo band, Hi-Band, BVU en SP banden laten digitaliseren op USB stick of harddisk

Informeer naar de uitgebreide mogelijkheden, ook voor archieven.

Het Sony U-Matic systeem

Een u-matic low-band/high band KCA-60K band

Een u-matic low-band/high band KCA-60K band

U-Matic Low-band

Ontworpen door Sony en op de markt gebracht in oktober 1971. U-matic is tot diep in de jaren 90 populair geweest en gebruikt door instellingen, universiteiten, kleine productiebedrijven en de omroepen voor ENG (electronic news gathering). Op basis van u-matic is later het Betamax systeem voor consumenten ontwikkeld. Het u-matic systeem maakt gebruik van een 3/4 inch band in een afgesloten cassette en is extreem betrouwbaar en duurzaam.

De beeldkwaliteit is na vele jaren nog zeer goed. Banden kunnen schimmel hebben en los zijn geraakt bij de aanslag en kunnen piepen en plakken in de speler, maar daarvoor zijn oplossingen.

Vele andere merken zoals JVC en Panasonic hebben het systeem ook op de markt gebracht.

U-matic low-band/high band KCS-20K band

U-Matic Hi en BVU

Begin 80 jaren kreeg het systeem een upgrade en werd een hi-band versie ontwikkeld. De banden zijn uitwisselbaar met het low-band systeem, maar de opnamen niet. Naast een betere kleurweergave is ook het oplossend vermogen van de hi-band versie een stuk beter. Kort daarna werd BVU geïntroduceerd.

Om deze banden af te kunnen spelen is ook een BVU/hi-band afspeler noodzakelijk.

Kleinere cassettes met een opnameduur van 20 minuten (bijv. KCS-20) werden toegepast in draagbare machines en waren ook verkrijgbaar in hi-band/BVU.

De camera banden passen zonder adapter in de grote stationaire machines.

Een u-matic SP band band KSP-60 band

Een u-matic SP band band KSP-60 band

U-Matic SP

In 1988 werd vervolgens de laatste upgrade geïntroduceerd, het u-matic SP systeem. SP staat voor Superior Performance en is daadwerkelijk een heel stuk beter dan de low banden, hi-band en BVU versies v.w.b. de kleur informatie en het oplossend vermogen (lees: scherpte). De SP versie heeft een resolutie van ongeveer 300 beeldlijnen.

De KSP banden kunnen alleen afgespeeld worden in een SP machine. KSP tapelint is een ander soort tape dan het lint van non SP banden. Daarnaast werkt SP altijd met Dolby ruisreductie.

Einde 1980/begin 1990 waren échte professionele bedrijven al overgestapt op het Betacam SP systeem dat diverse voordelen had t.o.v. het u-Matic systeem zoals component gescheiden optekening van de sporen en een veel langere speelduur (90 min) in een kleinere behuizing waardoor de SP versie daardoor maar kort in omloop is geweest.

De DUB uitgang van de U-matic recorder

Bij het overzetten maken wij gebruik van de DUB uitgang van de u-matic machine die ervoor zal zorgen dat de resultaten veel mooier zijn dan het gebruik van de composiet video uitgang. De DUB uitgang beval gescheiden beeld en kleur informatie en is gelijkwaardig aan een Y/C uitgang van een SVHS videorecorder, maar is niet signaal technisch uitwisselbaar. Gelukkig hebben wij hiervoor een oplossing gevonden.

Om echt van de kwaliteit van u-matic kopieën te profiteren zonder zichtbare moiré effecten is het gebruik van de DUB uitgang een vereiste.

DSC_4424.JPG

Opname beveiliging en SP detectie

Hiernaast de achterkant van 2 cassettes. De rode “knoop” is verwijderbaar en voorkomt zo dat er op de cassette opgenomen kan worden.

Op de achterste cassette zit er onder de plek waar normaal de rode knoop zit een klein gaatje. Hieraan herkent een SP machine of de cassette geschikt is voor het opnemen van SP kwaliteit anders zal de machine op hi-band opnemen.

Neem contact met ons op als u een of meerdere banden heeft en deze goed wilt laten digitaliseren door apparatuur dat goed is onderhouden zodat uw banden niet beschadigen.

Umatic full size and camera tape

Full size of camera band?

De linker cassette is een full size cassette en rechts de 20 minuten camera band

Camera banden werden vaak na montage hergebruikt waarna ze na verloop van tijd teveel drop outs (slecht band/videokop contact) gingen vertonen en ze werden weggegooid.

Neem met ons contact op als u een adres zoekt die dit type band goed kan overzetten en tevens de drop outs met digitale compensatieapparatuur kan doen laten verdwijnen.

Sony VO-9600 inside

U-Matic kwaliteit

Er zijn diverse factoren die de kwaliteit bepalen van een videosysteem, een daarvan is de diameter van de videokop. Bij U-Matic is deze 110mm wat betekent dat de diagonale sporen zeer lang zijn. Daarnaast is de bandsnelheid relatief snel zodat de informatie over een groot stuk band wordt weggeschreven wat goed is tegen drop-outs.

De zilveren aluminium schijf op de afbeelding is de schijf/leeskop met (in dit model) 2 videokoppen.

Het U-Matic systeem schrijft de sporen niet direct naast elkaar maar laat een “witje” tussen de sporen waardoor een geen chrominatie overspraak plaats vindt (invloed van kleurinformatie tussen twee naast elkaar liggende sporen).

E-mail ons als je u-matic banden hebt die je wilt laten digitaliseren naar een harddisk of USB stickje.

Digitalisering van een Umatic band Hollands Decor

Voorbeeld

Bovenstaande aflevering van Hollands Decor is van een U-Matic lo band overgezet. en op ons Youtube kanaal geplaatst.

De beelden zijn gestabiliseerd en de ruis is ontdaan uit de beeldinformatie en de kleurinformatie. Daarnaast hebben we de beelden opgeschaald naar full HD.

U-Matic VO-9600P